Mer information om svenska vanor kring alkohol kan du få i boken Svenska vanor (hösten 2019 på Lys förlag)
Kort svar: Första gången som uttrycket ”after work” nämns i svensk tidningstext är 1991, men fenomenet fick sitt stora genomslag i slutet av 1990-talet.
Uttrycket ”after work” betyder att arbetskollegor träffas efter jobbet, ofta i offentliga miljö med alkoholhaltiga drycker såsom öl och vin. Första gången som ”after work” omnämns i svensk press är i Expressens nöjesbilaga fredag 17 september 1991:
Å andra sidan är en rätt ur billiga After work-menyn, raggmunkar, det äckligaste vi ätit på länge. After urk!”
ur Expressen nöjesbilaga 1991-09-17
Under de första åren – alltså under 90-talet – så omnämns ”after work” ofta i negativa sammanhang, t.ex. som problematisk dryckeskultur och dåliga bufféer.

Just maten som en del i ”after work”-kulturen hänger delvis samman med det svenska kravet på att servera mat i samband med försäljning av alkohol på lokal.
Under början av 2000-talet exploderar antalet krogar som har olika typer av ”after work”-erbjudanden.
Skrivet av Mattias Axelsson (2019-04-23)
Källa: Porsfelt, Dan ”Hänger du med på en bira?” ur Spiritus nr. 6 – 2004