Mer information om svenska vanor kring mat kan du få i boken Svenska vanor (hösten 2019 på Lys förlag)
Det finns två svenska produkter som fått EU:s märkning “garanterade traditionella specialiteter” – hushållsost och falukorv.
Falukorv är en varmrökt korv med minst 45% kött samt fett, potatismjöl, lök, salt och kryddor. Korven fick sitt stora genomslag i Sverige under 1900-talet men dess historia går tillbaka till 1500-talets Dalarna och koppargruvorna i just Falun. Stora mängder oxar och hästar transporterades till Falun för att deras hud skulle användas för att tillverka linor med vilka man kunde hissa upp kopparmalmen.
![](https://usercontent.one/wp/www.svenskavanor.se/wp-content/uploads/2019/10/600px-Falukorv_ring.jpg)
Tyska gästarbetare vid gruvan lärde faluborna hur man kunde använda ox- och hästköttet för att röka korv. Receptet blev snabbt populärt i övriga Sverige. Namnet “falukorv” myntades i Stockholm 1834 och det var i slutet av århundradet som falukorven som vi idag känner den utvecklades.
Falukorvens popularitet i Sverige går nog att förklara med dess neutrala smak och att det finmalda köttet i korven gör den lättuggad och därmed passar som mat till barn. Korven kan ätas t.ex. som falukorv i ugn med potatismos, i en korv stroganoff eller helt enkelt skiva med makaroner och ketchup.
Skrivet av Mattias Axelsson (2019-10-15)