När var den första charterresan från Sverige?

Kort svar: Det är inte helt enkelt att avgöra när den första charterresan med enbart flyg från Sverige genomfördes. Men det troligen var det 23 mars 1955.

Att bestämma när “den första” av något inträffar innebär alltid svårigheter eftersom vi måste definiera en rad saker och olika personer/händelser kan vara först beroende på synsätt. Så är det i allra högsta grad när man ska bestämma vilken som var den första charterresan i Sverige.

Enligt en vanligt förekommande uppgift (i bl.a. SvD, Expressen och på Fritidsresors hemsida) genomfördes den första svenska charterresan med flyg från Sverige den 22 april 1955 med destination Mallorca. Men det stämmer inte – charterresor med flyg från Sverige hade genomförts tidigare, både till andra platser och till Mallorca.

Vad är en charterresa?

Först måste vi givetvis definiera vad som menas med en “charterresa”. Att resa charter innebär, till skillnad från att resa reguljärt eller i linjetrafik, att man köper en organiserad paketresa där man reser i grupp och där boende och ibland mat ingår.

Olika typen av gruppresor som skulle kunna räknas som charterresor har funnits sedan åtminstone 1800-talet. Då genomfördes resorna företrädesvis med buss. Även i Sverige började det, framför allt efter andra världskriget då svenskars välstånd ökade organiseras charterresor med buss runt om i Europa.

Första charterresan med flyg

När möjligheten att använda flyg i samband med charterresor var det vanliga initialt att man kombinerade flyg och buss på olika sätt. Men när vi pratar om “den första charterresan” så är det vanligen den första charterresan med flyg som avses.

Under 1954 inleddes en “ny epok i sällskapsresor” om man ska tro annonser från Svensk Bussresetjänst. Då började företaget nämligen med charterresor som delvis bestod av flyg. Den första resan av sådan slag påbörjade den 28 mars 1954 med flyg från Stockholm till den tyska staden Hamburg. Flygresan gick via Norrköping “där nya resekamrater från Mellansverige påstiga” (enligt dagsprogrammet för Spanienresa) och Malmö. Efter Malmö flög planet vidare till Hamburg där man spenderade några timmar innan flyget gick vidare till Marseille.

Spaniensresan i mars 1954 var oerhört innehållsrik och förutom nämnda städer så besöktes även Barcelona, Mallorca (dit man åkte med båt), Valencia, Granada, båt till Nordafrika och besök i Ceuta, Tetuan och Tanger, tillbaka till Spanien med båt och resa till bl.a. Sevilla och Madrid och tillbaka till Sverige i flyg från Marseille.

Annons från Svensk Bussresetjänst 1954.

Detta skulle kunna räknas som den första chartern från Sverige med flyg, men det ingick även buss och båt.

Första charterresan enbart med flyg

Om vi istället försöker utröna när den första charterresan från Sverige enbart med flyg genomfördes landar vi på nästa år – 1955.

Vintern 1955 köpte Svensk Bussresetjänst flygbolaget Svenska Aero och kunde därmed börja annonsera för direktcharter till Mallorca (alltså utan buss eller båt). Den första annonsen publicerades i januari 1955 och där lockar man med “vilo- och rekrationsresa” till Mallorca (med mellanlandningar i Stuttgart och Marseille).

Annons för Svensk Bussresetjänst 30 januari 1955 (längst ner till vänster är Mallorca)

Den första resan annonseras till den 23 mars 1955 och den beskrivs av Thomas von Seth (s. 52) enligt följande:

Den första avresan gick den 23 mars 1955 och blev dessvärre inte fullbokad, man lyckades bara sälja 26 av 36 platser ombord. Men redan vid nästa avresa, den 6 april var planet helt fullt.

Den ofta citerade uppgiften – att den första charterresan med flyg från Sverige påbörjades 22 april 1955 hittar jag faktiskt inga som helst belägg för i tidningsarkiven. Första gången som datumet förekommer är i ett reportage från Expressen den 22 april 2015 apropå sextioårsjubileet, sen återkommer datumet bl.a. i SvD 13 maj, GP 31 maj och Aftonbladet 18 december samma år.

Däremot stötte jag på den här annonsen från CIR International Resebyrå i Stockholm som annonserade om medelhavsflyg till Mallorca i Spanien redan den 24 februari 1955. Tyvärr hittar jag ingen mer info om deras flyg till Mallorca c.a. en månad innan Svensk Bussresetjänst . Men om någon har info får ni gärna dela med er.

Skrivet av Mattias Axelsson (2020-04-23)

Källor: von Seth, Thomas (2008) Charterhistoria. Vivlio

Annonser i SvD från 1955.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *